Daun – Manderscheid   ( 22,9 km)    ( 6 uur)

Zaterdag 15 oktober reizen we naar Kyllburg. Vanaf hotel http://www.mueller-kyllburg.de  zullen we onze laatste etappes
gaan plannen van “de Eifelsteig”. Het hotel past precies in de “Eifelsteig sfeer”. We hebben hier een prima verblijf.
Zondag 16 oktober gaan we met de auto van Kyllburg naar Manderscheid. Hier nemen we de Rhein-Mosel
bus 300 naar Daun.  Om 9.00 uur lopen we in Daun aan. Het is 3° C, stralende zon en nauwelijks wind. De temperatuur gaat
in de loop van de dag naar 14° C. Onderweg kunnen we regelmatig even in het zonnetje gaan zitten. De route langs de
“ Maaren” is fantastisch. Verder fantastische bos en panorama passages. Vanwege hoogteverschillen met steile klimmen,
afdalingen en smalle paadjes tegen een steile helling is de route best wel zwaar. In de beschrijvingen is de route ook met
“zwart” als zwaar gekwalificeerd.

IMG_1134.JPG

IMG_0942.JPG

Het heeft gevroren, eerst ijs krabben voor we vanaf Kyllburg naar Manderscheid rijden. Bus 300, met aanhanger, brengt ons naar Daun. Om 9.15 uur zitten we weer op de route.

Als we door een prachtig park lopen zijn de velden in de schaduw nog wit. Er hangt nog nevel over het Gemünder Maar. Een overzicht van de vele Fernwanderwegen in de Eifel.

Een mooi plaatje van de opkomende zon in het herfstbos. Een kabelbaan voor winteractiviteiten en uitzicht op de Nerother Kopf waar we de vorige keer overheen zijn gewandeld.

Vanaf de toren op de Mausberg uitzicht op het Gemünder Maar, het Weinfelder Maar en een vliegveldje voor sportvliegtuigen.

De Eifelsteig gaat om de 3 Maren waarbij de nodige hoogteverschillen genomen moeten worden. Leuk voor de uitzichten, dat wel. Bordjes langs de route geven regelmatig informatie over afstanden, openbaar vervoer, overnachtingsmogelijkheden en restaurants. Wij lopen vaak buiten het seizoen en op vroege tijden. Veel gelegenheden zijn dan gesloten. Belangrijk is, altijd voldoende proviand bij te hebben.

Bij Schalkemehren verlaten we de Maren. Vanwege het mooie weer waren overal veel mensen.

Het gaat omhoog over een graspad wat overgaat in bospad. Onderweg een klein stuwmeertje.

Bij “Üdensdorf komen we bij een watermolen. We pauzeren even op het terras. Het is weliswaar maar 14° C maar vanwege de zon en het ontbreken van wind heel aangenaam.

Vanaf de Üdensdorfer molen gaat het door het Liesertal. Regelmatig steken we de Lieser over.

Als de Lieser door rotsgebied gaat zijn er zeer smalle, schuine paadjes. Het is gelukkig droog.

Overal langs de Eifelsteig schuilhutten, vaak met fantastisch uitzicht zoals linksboven op het Liesertal. Met name bij slecht weer zijn dit ideale rustpunten.

Regelmatig gaat het via smalle paadjes, die overigens goed beveiligd zijn met balken of touwen, richting Manderscheid. In de verte de burchten.

Vanaf Manderscheid gaan we weer met de auto naar Kyllburg. De mooie weersomstandigheden en de prachtige herfstkleuren maakten er een fantastische route van.

 

 

Dag  10

Dag  12