Den Dungen  -   Den Bosch (NS)         ( 12,3 km)    ( 2,5 uur)

Dinsdag 27 november 2012 lopen we voorlopig voor het laatst op het Hertogenpad. In het voorjaar gaan we weer verder. Het is
vandaag bewolkt met een klein beetje zon. Er waren ook buien maar daar hadden wij geen last van. Het is 9° C en een zwakke
zuiden wind, prima wandelweer. Een heel mooie route door mooi natuurgebied ten zuiden van Den Bosch. We reizen vandaag
met de 160 tot het provinciehuis en vervolgen de route door de Pettelaar. Vanaf het station weer met de 160 naar huis. 

Als we de 13de etappe van het Hertogenpad lopen zijn onze winterwandelkleren uit de kast gekomen. We beginnen bij de bushalte van het provinciehuis. Vorige week zijn we hier gestopt. Vanuit de wijk Pettelaer lopen we over de A2 naar natuurgebied Pettelaer. Na de storm vorige week is alles nu echt kaal en dood. Voor we richting Den Bosch gaan uitzicht op een kerk in Vught.

Langs de Dommel onder  de A2 naar het Bossche Broek. Een bord vermeld: “natuur naast de binnenstad”, en dat is niet overdreven.

Het Bossche Broek is een heel mooi natuurgebied maar wel nat en modderig. Als we de stad inlopen zitten onze broeken tot aan de knieën onder de modder. We hadden beter het fietspad kunnen nemen. De dijk langs de stadsgracht hadden we dan gemist en deze was goed te doen.

Onder een brug de rondvaartbootjes. In de zomer kan men door de grachten met deze bootjes onder Den Bosch doorvaren. Op de parade komen we bij de Sint Jan. We vervolgen de route door deze prachtige kerk.

Na de Sint Jan door winkelstraten naar de Markt. We wijken even van de route door de “Knillispoort” naar een aanlegplaats voor de rondvaartbootjes. Op de foto met een paar leuke beeldjes. Er stond nog een beeld zoals er ook één in Brussel staat.

Op de markt nemen we een gebakken visje. Over de brug van de Dommel een handwijzer met aanduidingen voor het “Maarten van Rossum pad”, het “Pelgrims pad” en het “Hertogen pad”. Vanaf het station met de mooie “Draak” gaan we weer huiswaarts. In het voorjaar pikken we hier de route weer op. Van Den Bosch naar Breda is veel natuurgebied.

 

               Dag  12

Dag  14