Nieuwkuijk    -   Efteling  ( 17,9 km)    ( 5 uur)

Woensdag 1 mei 2013 is het stralend weer en 17° C. De frisse noordoosten wind hebben we in de rug als we al in open gebied
komen. De prachtige, maar, vanwege het vele losse zand, loodzware, etappe gaat meestal door bos en over zandheuvels. In
het begin is nog een redelijk tempo te lopen maar de meestal is het zwoegen. We gaan met de 152 naar Oss, de trein naar Den
Bosch en de 136 naar Nieuwkuijk. Vanaf Loon op Zand gaan we met de 300 naar Tilburg, na gegeten te hebben in Tilburg met
de trein naar Oss en de 152 weer naar Uden. 

Het is 11.15 uur als we de Emma molen in Nieuwkuijk achter ons laten. We lopen meteen langs een wielerbaantje waar op dat moment skeelertrainingen zijn. Op dit baantje van Team Brabant 2000 heeft Marianne Vos het wielrennen geleerd. De vereniging Team Brabant 2000 is ontstaan uit de w.v. Antilopen en w.v. de Windmolens.

De route voert ons eerst door open gebied maar komt na een paar kilometer in de Loons en Drunense duinen. Op een bankje pauzeren we even in het lentezonnetje. De eerste pauzeplaats ziet er nog verlaten uit.

De 2de pauze plaats die we passeren, de 3 Linden, is wel geopend en er is ook veel bedrijvigheid met voorla fietsers. Het is nog vroeg voor ons en we lopen door. We lopen even samen op met het Pelgrimspad wat van noord naar zuid loopt en hier het Hertogenpad kruist.

Na al een aantal zandwegen en bospaden met los zand gehad te hebben komt het echte werk, de zandduinen. Op de rechtse foto een salamandertje.

Aan de bosrand houdt een ree ons goed in de gaten. We komen aan het tweed stuk zandduinen.

In het boekje hebben we gezien dat na deze duinen “de Roestelberg “ gepasseerd wordt. Het zou een mooie moment voor een pauze geweest zijn, helaas was het terras dicht terwijl het schoolvakantie is, mooi weer en heel veel toeristen in het duingebied. Bij een vijver staat een ijsventer. We bezorgen deze wat klandizie.

Na het uitgestrekte natuurgebied een oorlogsmonument. We steken de snelweg, Tilburg – Waalwijk, over bij “de Efteling”.  Kort erna komen we bij “cafe de Efteling”. Helaas ook dicht. We volgen nog circa 1 km de route en gaan dan naar het busstation van Loon op Zand. Volgende keer gaat het hier verder.

 

               Dag  14

Dag  16