Odiliapeel    -   Uden     ( 10,9 km)        ( 2,5 uur)

Dinsdag 6 november 2012 belooft een mooie dag te worden. De dag begint weliswaar zonnig maar er komt al sneller bewolking
dan verwacht. We hebben meestal de wind tegen, dan is 10° C niet zo veel. We houden het wel droog en daar gaat het om.
Met de 91 naar Odiliapeel en dan over een nieuw traject. Het voormalige Peellandpad ging westelijk langs de vliegbasis Volkel,
het Hertogenpad gaat oostelijk om de vliegbasis. Tot aan de startbaan lange, rechte wegen, soms met te veel verkeer. Vanaf de
startbaan veel mooi natuurgebied. Jammer dat er niet gevlogen werd. Een F-16 vlak boven je hoofd is indrukwekkend. 

Als we uit de bus stappen en Odiliapeel uitlopen is het stralend weer. De route voert over een bosperceel, een voormalig militair terrein. Helaas is dit gedeelte van de route degelijk afgesloten. We vervolgen de Beukenlaan. Na de Rode Eikenlaan komen we bij één van de poorten van vliegbasis “Volkel”.

Het eerste gedeelte van de route gaat over lange, rechte wegen, in het begin zelfs met veel verkeer. Vanaf de oostelijke startbaan gaan we landelijk gebied binnen. In de verte de kerktoren van Mill. De “nieuwe “verkeerstoren. Helaas geen vliegbewegingen als we passeren.

Op de weg naar Mill, één van de vele mestverwerkingsbedrijven in dit gebied. Op de Middenpeelweg een waarschuwing voor laagvliegende vliegtuigen. De verkeerstoren als we de basis vanaf het noorden achter ons laten.

We komen bij het traject van het voormalige “Duits Lijntje”, vroeger een belangrijke spoorwegverbinding vanaf Vlissingen haven naar het verdere Europa. In bezoekerscentrum “de Steltenberg” waar het Hertogenpad op slechts 10-tallen meters voorbij komt is een uitgebreide tentoonstelling over deze spoorlijn. Als we voorbij komen is het bezoekerscentrum gesloten.

We lopen een stuk over het voormalige tracé. Een wachtpost omgebouwd tot een “bed en breakfast”.

Even later zien we op de route ook aanwijzingen van het “Airborne pad”.  Dit pad liepen we al eens. Het gaat van Lommel (B) naar Arnhem. Het is slechts in één richting uitgepijld. Bij Uden gaat het pad over de Belgenlaan verder natuurgebied “de Maashorst” in. De weg heet hier Belgenlaan en het industriegebied Vluchtoord. Namen die herinneren aan een groot Belgisch vluchtelingenkamp uit de 1ste wereldoorlog. In dit kamp woonden meer mensen als in Uden. Wij gaan vanaf hier rechtdoor naar huis. Morgen gaan we hier verder.

 

               Dag  8

Dag  10