Sint Jacobi parochie  - Blija    ( 27 km)      (  7 uur)

Dinsdag 21 augustus 2012 gaan we vanaf Leeuwarden met de 70 naar Sint Jacobi Parochie. Het is meestal bewolkt en 25° C.
Er staat weinig wind, dus het is heel aangenaam wandelweer. Vandaag veel lange schelpenpaden, polderpaden en dijken.
We krijgen alleen al één stuk van 10 km zeedijk voor de kiezen. We pauzeren even bij Ferwert en nemen vanaf Blija de 54
naar Leeuwarden. We missen net de 60 en moeten dan een half uur wachten op de 54 met een chauffeur die ons ook nog eens
een aantal Friese dorpen laat zien met uitleg, heel leuk. Gewoon een heel lange maar geweldig mooie dag.

Na de 1ste van de 2 overnachtingen in “het Bastion hotel Leeuwarden” lopen we ’s morgens naar het busstation ( ± 20 min.). Omdat we in dit hotel vanavond terugkomen hebben we maar één rugzak bij voor enkel spullen die we overdag nodig hebben. We gaan met de 70 naar Sint Jacobi parochie. Om 9.30 uur zitten we weer op de route. Via een lang schelpenpad langs boomgaarden en langs uitgestrekt landbouwgebied naar de “Oude Biltdijk”.

Vanaf de oude dijk gaat het over een lange polderweg naar de nieuwe hoge zeedijk. We gaan deze dijk 10 km volgen. Eerst nog uitzicht op de Waddenzee met slechts korte stukken drooggevallen land.

De “kwelders” nemen snel in breedte toe. Bij gemaal  “H.G. Miedema”,  gehucht “Zwarte Haan”. Hier is ook horeca maar op dit uur nog niet geopend. We zijn gelukkig geïnformeerd en hebben voldoende eten en drinken bij ons.

Een foto bij een monument en verder gaat het over de dijk. Vaak wildroosters of hekken die open kunnen. De kwelders worden breder en er graast steeds vaker vee.

In deze tijd van het jaar veel bedrijvigheid op het land. Er is al vanaf de afsluitdijk in de beschrijvingen sprake van afstandsstenen. Pas nu vinden we tussen het gras een steen met cijfers. Om de 100 meter is een steen geplaatst aan weerszijden van de dijk. Meestal is er doorgang, soms moet er geklommen worden. De hekken zijn zodanig geconstrueerd dat dit geen probleem is.

Lunchpauze op de dijk. Schuilhutjes, zoals je ze vaak ziet in Duitsland, zou langs deze wandelroute ook heel fijn zijn. Het is zo ontzettend open. Bij slecht weer kun je nergens even op adem komen of wat eten en/of drinken. Vanaf de zeedijk naar Ferwert een graspad langs een sloot. De hard geworden kleigrond waar landbouwvoertuigen hebben gereden maakt het wandelen er niet gemakkelijker op.

In Ferwert is het plaatsnaambord verplaatst. We lopen even verkeerd, een maïsveld in. Al snel weer op de route, over een oude spoorbrug terug naar het dorp.

In Ferwert drinken we even een glaasje bier. We treffen hier een stel wat ook het Kustpad loopt. Als we onze plannen bekend maken blijkt dat zij een nieuwere versie hebben van het Friese Kustpad. In de nieuwe druk gaat het Noordzee Kustpad, wat wij volgen, na Holwert het Friese Woudenpad volgen. In het boekje wat wij hebben gaat het Noordzee Kustpad ( LAW 5, E9) via Dokkum. We zitten even in twijfel maar volgens ons plan wat we hebben voorbereid en houden ons aan de oude route over Dokkum. Voor het Wad en Wierdenpad komt in september 2012 een nieuwe druk uit. We wachten dit af voor we, na Dokkum, verder gaan met de route. Na Ferwert komen we bij Hegebeintum, het hoogst gelegen terp met kerk.

Voorbij Hegebeintum gaan via een voormalig spoortracé richting Blija. Het voormalige station “Blija” staat er nog altijd. Vanaf Blija gaan we met de bus terug naar Leeuwarden.

 

Dag  25

Dag  27