Dokkum   -  Oostmahorn  ( 22 km)      ( 4,5 uur)

Dinsdag 23 juli 2013 gaan we naar Dokkum om 3 dagen op het Kustpad te wandelen. We hebben eindelijk het nieuwe boekje
met de route in Groningen. De nieuwe route gaat niet meer over Dokkum maar volgt vanaf Holwerd de dijk langs de Waddenzee
naar Lauwersoog. Wij gaan volgens ons boekje van het Friese Kustpad vanaf Dokkum naar Lauwersoog en dan via de
nieuwe route Groningen in. Om 6.30 uur rijden we naar de Hardraverdijk in Dokkum, parkeren de auto en lopen naar het
punt waar we vorige keer het Kustpad verlieten. Het wordt een hete (30 º C), zonnige dag met gelukkig wat wind. Het is een heel
mooie route. Vanaf Esonstad (Oostmahorn) gaan we met de 163 weer terug naar Dokkum. Hier logeren we 2 nachten in
hotel “de Posthoorn” aan het Grootdiep in Dokkum.

In Dokkum is het even zoeken naar de goede route. Er komen 2 LAW’s bij elkaar. Het Zevenwoudenpad en het Friese Kustpad. In de nieuwe wandelgidsen komt het Kustpad niet meer in Dokkum maar gaat in Holwerd rechtdoor richting Lauwersoog. Wij lopen nog een stuk door het mooie oude stadje en verlaten Dokkum langs het Dokkumer Grootdiep richting de Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Onderweg weidse uitzichten, nog koeien in de wei i.p.v. op stal en een stel hazen. We lopen over een smal betonnen fietspad en moeten met dit mooie fietsweer nog al eens aan de kant.

Ook vanwege het mooie weer veel pleziervaart. Onderweg een oude steenfabriek met nog heel oud spoormateriaal.

Via het Jaachpaad, zo heet het fietspad komen we bij Dokkumer Nieuwe Zijlen.

De sluizen werden gebruikt om het achterland te beschermen tegen het water van de Lauwerszee. Nu de Lauwerszee een meer is, zijn deze sluizen niet meer nodig. Er zijn 2 horecavoorzieningen die helaas beide gesloten zijn. Een frites tentje heeft koud drinken, wat met dit weer welkom is.

We vervolgen het pad over een grasdijk, aan het eind verlaten we de dijk en krijgen een graspad. Met name dit laatste pad is niet geschikt voor een korte broek. In principe wandelen we ook altijd met een lange broek, echter het is vandaag zo warm. We nemen de insectensteken maar voor lief.

We passeren weer een voormalige sluis, Ezumazijl. Vanaf hier weer een lange grasdijk tot Oostmahorn.

We lopen tot aan de aanlegsteiger van de veerboot naar Schiermonnikoog en zoeken de bushalte. Deze vinden we bij het centrum van Esonstad.  Vanaf de dijk ziet Esonstad er uit als een oud havenstadje. Als we er door lopen blijkt het een nieuw vakantiepark te zijn van Landal. Heel mooi in oude stijl opgetrokken. De 163 naar Dokkum rijdt 4 x daags. We wachten op een terras op de dijk aan het Lauwersmeer met uitzicht op de sluizen bij Lauwersoog.

 

Dag  27

Dag  29