Oostmahorn  -  Ulrum         ( 23,7 km)      ( 6,5 uur)

Woensdag 24 juli 2013 lopen we de 29ste dag op het Noordzee Kustpad. Vandaag nog een gedeelte Friesland maar dan verder
in Groningen. Het wordt met 27º C een warme, benauwde dag. Helaas beginnen we met wat regen en de finish is ook in de regen.
Op de dijken is het met de wind goed te lopen. In het bosgebied is het erg warm. In Lauwersoog eten we ’s middags een visje.
In Groningen zijn we een beetje creatief geweest met de route. Het is vakantietijd en er is nauwelijks openbaar vervoer. We
parkeren de auto in Ulrum en gaan om 9.03 uur met de 163 ( rijdt 4 x per dag) naar Oostmahorn. We lopen verkeerd op het
militair oefenterrein Marnehuizen. Voorbij Vierhuizen gaat het regenen en er dreigt onweer. We gaan al eerder dan gepland
richting Ulrum, de extra gelopen kilometers worden hiermee gecompenseerd. Als we in Dokkum komen is het heel mooi
terrasweer. We vieren de verjaardag van Anja.   

Als we uit de bus komen regent het. Het zijn malse druppels en we doen de plu’s even open. We lopen door het vakantiestadje Esonstad naar de dijk. Hier komen we weer op de route.

Na Oostmahorn gaan we via grasdijk met wat klimwerk richting de Bantpolder.  Ook hier weer een grasdijk die ongeschikt is om met korte broek te lopen. Door de Bantpolder komen we op de Zeedijk waar we ook weer op de nieuwe originele route komen van het Nederlands Kustpad.

Na verloop komen we op de dijk waar we aan de ene kant de Waddenzee hebben en aan de andere kant het Lauwersmeer. Helaas is het zicht onvoldoende om Schiermonnikoog duidelijk te zien liggen. We lopen een stuk op het asfaltgedeelte aan de Waddenzee kant en een gedeelte op de dijk waar een graspad is. Er lopen geen schapen dus het is nog een beetje schoon.

De laatste hindernis voor vandaag. Bij sommige hekken zijn gemakkelijke overstapjes gemaakt, soms wildroosters, soms hekken die open kunnen maar op sommige plaatsen zou het goed zijn nog eens op herhaling te gaan bij de Limburgse Jagers.

Bij de Clevering sluizen worden we welkom geheten in Groningen, de laatste provincie van het Kustpad. De “oude” aanduiding Wad en Wierdenpad geeft nog 125 km te gaan naar het eindpunt in Nieuweschans.

De route voert ons langs de vissershaven met veel visverkoopplaatsen. Als lunch nemen we een lekkere gebakken vis. Na de haven steken we de dijk over en komen in recreatiegebied. In dit bos- struikgebied is nauwelijks wind.

Gelukkig passeren we een Paviljoen waar ze ijskoud drinken hebben. Onze eigen voorraad is niet koud meer.

Na het recreatiegebied komen we bij een gigantisch militair oefenterrein. We lopen al meteen de verkeerde kant op en merken dit pas laat. Een paar extra ongewilde kilometers. De route gaat om het oefenterrein tot bij Marnehuizen. Marnehuizen is het grootste oefendorp voor militairen en andere hulpdiensten in Europa. Het hoort allemaal bij de Willem Lodewijk van Nassau kazerne.

Als we het oefenterrein gehad hebben komen we in open gebied. Het weer betrekt en in de verte horen we donder.

Na het dorpje Vierhuizen begint het te druppelen en we nemen een kortere route naar Ulrum als gepland.

 

Dag  28

Dag  30