Termunten   -  Bad Nieuweschans       ( 27,7 km)     ( 7,5 uur)

Dinsdag 20 augustus brengt belbus 817 ons naar het startpunt van vandaag. Het is zonnig en 21° C. Gisteren zijn we tot
Termunten gekomen. Daar gaat de route de dijk op langs de Dollart. Na de “eindeloze” dijk gaat het Kustpad bij Drieborg,
Kostverloren, de polder in. In Bad Nieuweschans bij het station is het start en finishpunt van het Nederlands gedeelte van de E9;
LAW 5 of het Noordzee Kustpad. Tevens is hier de start en finish van het Noaberpad. Dit pad voert langs de Nederlands – Duitse
grens naar Kleef bij Nijmegen.
Als we doorlopen naar de Noaberbrug, het feitelijke eindpunt van vandaag valt dit toch een beetje tegen.
Aan beide zijden van de grens staan weliswaar borden over het Kustpad en de E9, een echt start / finish punt is het niet zoals
bv. het Pieterpad. Vanaf Bad Nieuweschans waar we deze 3 Kustpad dagen logeerden, gaan we via Duitsland weer naar huis.     

Voorbij Termunten gaat de route weer meteen de dijk op richting gemaal Fiemel. Daar buigt de dijk naar het zuiden. Vanaf de dijk de vlakke uitgestrekte polders met gigantische boerderijen.

In het begin van de 1ste etappe hadden we zicht op de havens van Zeebrugge in België. Nu, in de 33ste etappe hebben we zicht op de zeehavens van Emden in Duitsland. Bij Drieborg, Kostverloren verlaten we de dijk en gaan langs een maaipad richting Nieuwe Beerta.

Het is mooi weer, het gras redelijk hoog en hier en daar een pad gemaakt over platgelopen tarwe. Onze schoenen en broeken zijn behoorlijk doorweekt en vies van de klei. Bij nat weer en in een ander jaargetij wordt dit pad heel zwaar. Onderweg toch wat afleiding door reeën die overal zich tegoed doen aan de tarwe. Vandaag veel foto’s met een verre horizon.

Op een betonweg even “rust”. Soms een dreigende lucht maar het blijft droog. Vóór Nieuw Beerta weer een pad door hoog gras.

Nieuw Beerta, een klein dorpje en tevens het laatste voor we bij het eindpunt komen. Langs de spoorlijn Groningen – Leer (D) weer een graspad maar nu beter begaanbaar. Eindelijk, na 665 kilometer, het eind van het Kustpad.

Bij het Station staan 2 borden en een handwijzer met aanwijzingen van het Wad en Wierdenpad alsmede het Noaberpad. Het punt op de kaart in het boekje is bij de Noaberbrug aan de grens. We moeten dit punt zien als de Nederlands start en finish van het Noordzee Kustpad.

Bij het station een oude treinremise. Voor de remise lag vroeger een draaischijf. Vanaf hier is een treinverbinding met Groningen. Zo heb je in de provincie 3 lijnen: Groningen - Roodeschool, Groningen – Delfzijl en Groningen – Bad Nieuweschans. Helaas heb je bij de wandelroute hier niet zoveel aan. Slechts 2 etappes hebben we gebruik gemaakt van het spoor.

De Rhederbrug over het B.L. Tijdenskanaal en het centrum van Nieuweschans.

Door het kannonnierstraatje naar de rand van het dorp richting de grensovergang naar Bunde. Dan….. Het bruggetje over een vaart. Hier gaat de E9 verder. Voor ons zit het er hier op. We zoeken een nieuwe route.

Bij de Noaberbrug gegeven over de E9 en het Noordzee Kustpad.

In augustus 2011 liepen we 2 etappes in de provincie Zeeland. 25 etappes in 2012 en nu in 2013 de laatste 6. Het heeft allemaal opgehouden vanwege het laat uitkomen van het wandelboekje van het laatste gedeelte van de route.

 

Dag  32