De BanjaardBurgh-Haamstede   ( 18 km)      ( 4,5 uur)

14 februari 2012 gaan we met de 104 van ons basiskamp, “Port Zélande”, naar Renesse waar we een perfecte
overstap hebben op de 133 naar de Veerse dam Noord. Er staat een stevige noordwesten wind die we op de
waterkeringen tegen hebben. Met de regen hebben we geluk, in het begin een klein buitje en halverwege bij de
Roompotsluis zien we een fikse bui maar die schampt ons op een haar na. Verder houden we het vandaag droog
met zelfs nog een behoorlijke periode zon. In de duinen bij Burgh raken we even de weg kwijt. De kerktoren is
ons baken en tussen Burgh en Haamstede komen we weer op de route. Met bus 133 naar Renesse en meteen
aansluiting op de 104 naar Port Zélande.  Een prachtige afwisselende wandeling.    

Als we dinsdag 14 februari uit de slaapkamerraam kijken is het prachtig weer. Als we na de busreis in Kamperland aankomen is het zwaar bewolkt, soms zelfs met een druppel regen.

De sluizen van de Oosterscheldekering staan open om het rivierwater in zee te laten stromen.  Het was wel spannend; februari, noordwestenwind en dan over de lange stuwen. Toch viel het allemaal veel mee, weliswaar met veel lagen ondergoed.

De eerste dam is ook de langste, van Kamperland naar Neeltje Jans. Op de linkse foto een regenboog ( de hyperlink is duidelijker). De stevige bui die daar hangt mist ons gelukkig. Voorbij de Roompotsluis onder een beschilderd tunneltje door, naar het natuurgebied van Neeltje Jans.

Op Neeltje Jans eerst een rondgang door het natuurgebied. Een bord met de gehele route van het Noordzee kustpad. Een betonnen pijler waar de sluisdeuren in bevestigd zijn.

In het midden een mooie spreuk; de mens heeft hier het tij weten te bedwingen. Rechts is te zien dat er een stevige wind waait. In de zomer is dat wel fijn, in februari wat minder. We hadden voldoende kleren aan en het was fascinerend.

Na de Roggenplaat de laatste kering. We gaan dan verder door duin en bos. In augustus liepen we 2 dagen op het kustpad en was het zwaar vanwege de vele terrassen en strandtenten. Nu was het zwaar vanwege het ontbreken van de strandtenten. Er was nauwelijks horeca beschikbaar, enkel in de grotere dorpen.

De temperatuur in het bos heel aangenaam. Een vennetje met ijs.

Een gedeelte van de Zeepeduinen is niet toegankelijk. Op een gegeven moment zijn we de route kwijt en houden de kerktoren van Burgh als baken. In Burgh komen we weer op de route.

Links het mooie kerktorentje van Burgh, midden de kerk van Haamstede, rechts het kasteel van Haamstede met nog een hoopje sneeuw. Vanaf Haamstede gaan we weer met de bus naar ons basiskamp in Port Zélande.

 

Dag  3

Dag  5