Burgh HaamstedePort Zélande         ( 17,5 km)     ( 5 uur)

15  februari 2012 gaan we vanaf Port Zélande met de 104 naar Renesse waar we meteen aansluiting hebben op de 133
naar Haamstede. Hier begint vandaag ons Kustpad. Het vandaag 6° C, meestal zon maar na Renesse bewolkt en op de
Brouwersdam storm en regen. Vandaag toch weer 2 keer de route kwijt. Dat zijn toch ongewilde extra kilometers.
Ons eindpunt is vandaag het vakantie park.  

Vanaf Haamstede meteen de duinen in langs diverse campings. Bij bovenstaand vennetje met ijs raken we de route kwijt, er zijn aanwijzingen tot een pad wat in het vennetje eindigt. We vinden verder in de omgeving van het vennetje geen aanwijzing meer en gaan terug tot aan de grote weg. Aan de hand van de kaart in het boekje komen we uiteindelijk weer op de route. In de verte de vuurtoren bij nieuw Haamstede.

Bij camping Duinhoeve raken we weer op het goede pad. Al snel bereiken we de duinen en de zee die vanwege de straffe wind onstuimig is. Het is eb en het strand is hier heel breed. De vele geulen beletten ons kort aan de waterkant te komen.

Hoe hoog het water komt bij vloed zien we aan het vele zwerfafval tegen de duinen. Ook vandaag nog op sommige plaatsen ijs in het zeewater. Met de wind hebben we toch een beetje geluk. We krijgen hem steeds meer van achter.

Veel strandtenten zijn nog niet opgebouwd. We moeten na 1,7 km bij een “paalnummer” het strand verlaten volgens de beschrijving.  We vinden geen palen met nummers en bij de stranddoorgangen zijn ook geen aanwijzingen. We lopen andermaal verkeerd en komen aan de hand van het boekje en verkeersborden in Renesse. Als we daar weer markeringen vinden nemen we eerst een kop erwtensoep met roggebrood en spek bij het Wapen van Zeeland.

Na een stukje duinpad een steile trap naar het strand. De jeugdtrainers van de voetbalclub uit Renesse hebben een ideale oplossing gevonden om toch te trainen nu de velden ongeschikt zijn. Het wordt bewolkt, de wind wakkert aan en het begint te regenen. Tot de Brouwersdam nog een stevige rugwind.

Op de dam een harde zijwind waarbij het fijne zand onze gezichten schuurt. Na de Brouwerssluis draait de dam naar rechts wordt het ook weer droger. De laatste loodjes zijn vandaag wel heel erg zwaar.

Een aantal kitesurfers maken gebruik van de omstandigheden. Toch kan het niet anders of, ondanks hun bescherming, zij het ook ijskoud moeten hebben. Bij de Punt bereiken we het eindpunt. De warme douche doet ons erg goed. Hierna genieten we nog even van het mooie park.

 

Dag  4

Dag  6