Rüdesheim – Oestrich-Winkel  ( 16,4 km) ( 5 uur)

Vandaag, vrijdag 17 september gaan we met de trein naar Rüdesheim. Vandaar door het prachtige
stadje naar boven naar de Rheinsteig. Het weer is over het algemeen zonnig, de wind hebben we
van achteren en we lopen meestal door bosgebied. Het is 18º C en perfect wandelweer.
De route is niet zo zwaar, in de 5 uur wandeltijd zit een lunch pauze inbegrepen.
Vanaf Rüdesheim lopen we van de Rijn af. We komen tot op 2 km van het huisje wat we gehuurd hebben
in Mittelheim en hebben dit vandaag als finishplaats. Morgen zullen we vanaf hier onze route vervolgen.
Voor het stuk Rüdesheim / Slangenbad hadden we 3 etappes gepland. We gaan dit in 2 keer doen,
zodat we nog een dag over houden voor leuke dingen zoals bv. wandelen.
   

IMG_5494.jpg

IMG_5497.jpg

IMG_5498.jpg

Om 9.45 uur, de treinreis is steeds korter, lopen we door het stadje Rüdesheim richting de abdij St. Hildegard waar we de route weer oppikken. Halverwege kijken we even terug naar het imposante monument, het “Niederdenkmal” en de kabelbaan die vanaf Rüdesheim daarheen gaat.

IMG_5503.jpg

IMG_5507.jpg

IMG_5508.jpg

We zullen vandaag eindigen in Mittelheim, een kleine gemeenschap tussen Oestrich en Winkel. Hier hebben we 10 dagen ons basiskamp voor deze laatste 8 etappes Rheinsteig. De steile stukken van de Rheinsteig hebben we achter ons. Het landschap is nu meer glooiend. De Rheinsteig is zodanig gemarkeerd dat je continue een markering in zichtbereik hebt.

IMG_5509.jpg

IMG_5511.jpg

IMG_5513.jpg

We komen in de buurt van klooster “Marienthal” , een klooster van de broeders Franciscaner. Eerst een kleine Antoniuskapel.

IMG_5516.jpg

IMG_5523.jpg

IMG_5525.jpg

De route gaat helemaal om het klooster en in de achtertuin zien we een grote openluchtkerk.  Het is goed onderhouden en gemoderniseerd. Dit is waarschijnlijk nog een veelbezocht bedevaartsoord.

IMG_5529.jpg

IMG_5534.jpg

IMG_5537.jpg

Na een lang stuk omhoog door bosgebied waar we overigens ook nog eens een keer verkeerd liepen (onze eigen schuld) komen we in open gebied met een prachtig uitzicht. We pauzeren bij Haus Neugebauer. In tegenstelling tot wat in één van onze routeboekjes staat vonden we de prijs/kwaliteit verhouding behoorlijk scheef. Anders dan we gewend zijn in Duitsland was het duur en sober.

IMG_5540.jpg

IMG_5541.jpg

IMG_5545.jpg

Op een gegeven moment krijgen we ook weer de Rijn in beeld met het dorp Winkel. Sterk ingezoomd, de Basilika van Mittelheim. Daar staat al een week onze auto geparkeerd.

IMG_5547.jpg

IMG_5548.jpg

IMG_5559.jpg

Helaas komt de route niet langs Slot Johannisberg, we hadden hier graag gepauzeerd. Slot Vollrads opent pas even nadat wij er zijn. Overigens leek ons dit een heel luxe gelegenheid. We krijgen ook in de verte een blik op de steden Wiesbaden ( hoofdstad Hessen) en Mainz ( hoofdstad Rheinland-Pfalz), het eindpunt van de Rheinsteig.

IMG_5561.jpg

IMG_5562.jpg

IMG_5563.jpg

Als we bij de “afslag”naar Mittelheim komen gaan we naar ‘huis’. De route naar het dorp is 2 km. Morgenvroeg lopen we deze weg weer terug naar dit punt.

Dag 15

LOGO.jpg

Dag 17