Renswoude  -  Woudenberg        ( 11,4 km)        ( 3,5 uur)

Woensdag 7 mei 2014 nemen we bus 80 naar “de Dennen” in Renswoude. Het is vandaag 16º C, een stevige wind en op het laatste
gedeelte van de route een paar buien. Ook vandaag een prachtige route over de Grebbelinie en langs het Valleikanaal. Evenals gisteren
is men wat zuinig met markeringen. Als dan ook de beschrijving voorbij huis Scherpenzeel nog onduidelijk is, raken we even de
route kwijt. Voorbij Woudenberg gaat de route door weilanden met overstapjes. Deze zijn niet erg stabiel en smal. Er is vanaf sluis
Pothbrug een alternatieve route over een fietspad. ( de route met hond). Vanaf bushalte “de Boom” gaan we naar het dorp Woudenberg
waar we lunchen en teruglopen naar het hotel aan de spoorlaan. 

Na een heerlijk ontbijt in hotel Schimmel gaan we met bus 80 naar “de Dennen” in Renswoude. We gaan verder op de dijk van de Grebbelinie. Het is kort na dodenherdenking en er liggen nog verse bloemen bij een oorlogsmonument.

Na de dijk over de Lunterse Beek over verharde wegen naar Scherpenzeel.

Via huis Scherpenzeel door het landgoed. Als we dit park verlaten raken we de weg kwijt. Er zijn geen markeringen en de beschrijving is niet helemaal duidelijk. We maken na 2 keer fout lopen de goede keuze en komen weer op de route.

Via fietspaden en landwegen komen we aan het Valleikanaal waar we weer de dijk van de Grebbelinie op gaan. Het is geen saaie dijk maar een en al natuur.

Bij Woudenberg onder aan de dijk een oud landgoed, Lambalgen. Op de dijk heeft men loopgraven herbouwd.

Na de loopggraven komen we bij een stuw en de Pothbrug. We steken de weg Woudenberg – Scherpenzeel over en gaan verder over de dijk.

Tot aan de volgende stuw moeten we door weiland. Als doorgang zijn hier overstapjes gemaakt. Ze zijn smal en onstabiel. Een bord stelt ons gerust; de runderen zijn geen stieren maar ossen. Het is er verboden voor honden, hiervoor is als alternatief het fietspad aan de andere zijde te gebruiken. Bij nat weer is dit ook aan te raden.

Bij het eerste buitje van vandaag hebben we gelukkig wat beschutting door de begroeiing. Bij de Bruinenburgersluis verlaten we de Grebbelinie dijk en maken langs de oude Lunterse beek een overstap naar de spoordijk van de voormalige spoorlijn Amersfoort – Kesteren.

Links de spoorbrug over de oude Lunterse Beek. Als we in natuurgebied “de Boom” komen krijgen we een echte bui over ons heen. De hoge bomen en de paraplu houden ons redelijk droog. Het pad is daarna wel nat, we hoeven niet ver meer.

Bij landgoed “de Boom” aan de rijksweg Woudenberg – Leusden nemen we de bus naar Woudenberg. Vandaag weer een heel mooie route. Gezien de voorspellingen hadden we, ondanks de buien op het eind, heel mooi wandelweer.

 

 

       Dag  6       

Dag  8